Status

Stakingen voor en tijdens Kerst (2016)

Mocht je tussen nu (19 december 2016) en het eind van dit jaar van plan zijn naar Groot-Brittannië te reizen, dan krijg je mogelijk meer te verduren dan alleen de mist die momenteel hinder veroorzaakt: stakingen.

Southern rail

Southern rail is een van de treinmaatschappijen verantwoordelijk voor treindiensten van en daar Londen, onder andere treinen van en naar vliegveld Londen Gatwick.

southernrailway.com/your-journey/plan-your-journey/network-map/

Bron: Southernrailway.com

Tussen de vakbonden en de treinmaatschappij sleept al maanden een conflict, wat regelmatig tot stakingen leidt. Op maandag 19 en dinsdag 20 december 2016 zullen derhalve nauwelijks tot geen treinen rijden op Southern Rail-trajecten (de afbeelding hierboven linkt naar hun webpagina met traject-informatie). Op alle andere dagen ondervind je mogelijk nog steeds hinder, omdat er buiten officiële stakingsdagen om nog altijd officieus actie wordt gevoerd middels ziekmeldingen en weigering van overuren, waardoor wegens personeelstekort treinen uitvallen of vertraging oplopen. Meer (Engelstalige) informatie is beschikbaar op de website van Southern en via hun Twitter account @SouthernRailUK.

Swissport bagagepersoneel

Op zaterdag 23 en zondag 24 december 2016 staakt hoogstwaarschijnlijk een deel van het bagagepersoneel op de vliegvelden Aberdeen, Belfast, Birmingham, Bournemouth, Bristol, Cardiff, Doncaster/Sheffield (Robin Hood), East Midlands, Edinburgh, London Gatwick, Glasgow, London Heathrow, Leeds/Bradford, London Luton, Manchester, Newcastle, Southampton and London Stansted. Swissport, het bedrijf waarbij deze medewerkers in dienst zijn, geeft niet veel informatie met betrekking tot deze staking op hun website. De website van vakbond Unite geeft meer detail (Engelstalig). Mocht je op 23 of 24 december via een van bovengenoemde vliegvelden reizen, dan raad ik je aan om de websites en social media accounts van de vliegmaatschappij met wie je reist in de gaten te houden voor informatie. Update 20 december 2016: deze staking is afgeblazen.

British Airways

Cabinepersoneel van British Airways met standplaats London Heathrow is van plan om op Eerste en Tweede Kerstdag (25 en 26 december 2016) het werk neer te leggen. Mocht je dus tijdens de kerstdagen een vliegreis geboekt hebben met British Airways van of naar vliegveld London Heathrow, houd dan hun website en hun Twitter en Facebook accounts in de gaten voor informatie. Update 22 december 2016: deze staking is afgeblazen.

Virgin Atlantic

Een aantal Virgin Atlantic piloten – degenen die aangesloten zijn bij de vakbond PPU – zal vanaf zaterdag 23 december 2016 enkel strict via hun roosters werken (dus geen overuren of anderszins flexibel werken). Virgin Atlantic verwacht hier geen hinder van de ondervinden, maar mocht je een vlucht met ze geboekt hebben, zorg dan dat je te allen tijde op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen via hun website of Twitter account.

Postkantoren

Postkantoormedewerkers die aangesloten zijn bij vakbond CWU zullen van maandag 19 december tot en met zaterdag 23 december 2016 staken. Dit betreft alleen postkantoren en niet de postmedewerkers, dus mocht je (brievenbus-)post van of naar Engeland sturen dan zal deze staking hierop geen effect hebben. Maar mocht je deze week in Groot-Brittannië zijn en naar een postkantoor togen, bijvoorbeeld om een pakketje te versturen, dan kan het zijn dat deze gesloten is of dat er minder medewerkers beschikbaar en dus langere wachttijden zijn. De verwachting is dat 97% van de postkantoren als gewoonlijk open zal zijn, maar de meest actuele informatie vind je op hun website en Twitter account.