Accommodatie (Hotels enz.)

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 01 december 2016 omstreeks 13.45u.

Om maar met de deur in huis te vallen: goedkoop bestaat niet in London, hooguit minder duur. Natuurlijk zijn er de gratis musea en parken, maar daarmee heb je het eigenlijk wel gehad. Dus als je hieronder de term goedkoop ziet, dan bedoel ik daar goedkoop naar Londense begrippen mee, en dit kan ten opzichte van Nederland of België nog altijd duur zijn.

Buiten het centrum zoeken kan helpen om overnachtingskosten te drukken, maar dit brengt uiteraard reistijd en -kosten met zich mee. Reizen van de ene kant van Londen naar de exact tegenovergestelde kant kan je, zelfs per metro, zo maar een a twee uur kosten; een kaart waarop de OV-zones staan aangegeven (van invloed op je reiskosten) en enige bekendheid met Londense postcodegebieden kunnen je helpen bij het kiezen van een locatie, evenals online onderzoek naar hoe goed of veilig een bepaalde wijk of deelgemeente is. Zoeken op straatnamen raad ik je af, omdat vrijwel elke straatnaam meer dan eens voorkomt; zoek derhalve op postcode als je van een adres the locatie wil achterhalen. Kijk voor meer informatie over vervoer op de pagina Openbaar Vervoer van deze website.

Een aantal speerpunten bij het zoeken naar en boeken van accommodatie:

 • Goedkoop en schoon* (maar basic/elementair)? Zoek en boek bij budgetketens zoals Premier Inn, Travelodge, easyHotel en Ibis. Hierbij geldt meestal dat hoe langer van tevoren je boekt, des te lager de prijs. Let daarbij goed op de locatie: sommige budgethotels hebben goede OV-verbindingen, terwijl anderen zich juist nabij uitvalswegen bevinden en daarmee mogelijk verder van bushaltes en stations.
 • Goedkoop maar niet altijd even schoon* of ruim, maar met wellicht iets meer sfeer en karakter dan de budgetketens? Zoek naar de kleinere 2- en 3-sterren boetiekhotels in postcodegebied W2 (Paddington/Bayswater, relatief dichtbij veel museums) of SW1P (Victoria), maar lees je voordat je boekt goed in op beoordelingssites zoals Tripadvisor, juist omdat hotelkamers vaak klein zijn en voorzieningen niet altijd even schoon. Zo was er een hotel dat ik in het verleden wel eens heb aanbevolen, waarvan ik een paar jaar geleden ineens las dat men er een uitbraak van bedwantsen had… dat soort actuele informatie vind je niet in toeristische gidsen of op deze website, maar is wel heel belangrijk om te weten voordat je boekt.
 • Duurder dan bovenstaande ketens en categorieën, maar minder duur dan 4-/5-sterren luxehotels? In dezen middencategorie lopen de prijs- en kwaliteitsverschillen enorm uiteen dus ik ga een aantal specifieke hotels en hotelketens hier noemen:
  • CitizenM Hotels; deze drie hotels zijn basic en budget maar dan op hipsterniveau, dat wil zeggen duurder en minder elementair dan bovengenoemde budgethotels; modern functioneel comfort maar net geen luxe. Locaties buiten de West End maar met goede snelle OV-verbindingen daar naartoe; CitizenM Bankside is nabij de City (zakelijke district), het Tate Modern museum en de Southbank Centre (cultureel centrum, concerthal, filmtheater, bars, restaurants en terrassen), CitizenM Tower of London is bij de Tower en de Tower Bridge en nabij de City, en CitizenM Shoreditch is net buiten de City in de hipsterbuurt Shoreditch.
  • The Hoxton Hotel, Shoreditch; dit is een hotel in Shoreditch in de zelfde categorie en prijsklasse als CitizenM Hotels; er is een tweede Hoxton Hotel van de zelfde mini-hotelketen in Holborn maar daar ben ik zelf (nog) niet bekend mee.
  • The Pilot Inn in North Greenwich, wat verder van centraal Londen en ook verder ten oosten van bovengenoemde hotels in de City, op loopafstand van de O2 Arena evenementenhal (voorheen de Millennium Dome) en de Emirates kabelbaan, op korte metro-afstand van het Olympisch Park en het grote luxe winkelcentrum Westfield Stratford, en op 10-15 minuten reistijd van vliegveld London City. The Pilot Inn is een pub, restaurant en boetiekhotel ineen, in een ouder pand naast het overgebleven rijtje huizen dat je ziet in de videoclip van Park Life van Blur. Daaromheen de hoge moderne woontorens (sommigen nog in aanbouw) met luxe-appartementen, en aan de overkant van de rivier de wolkenkrabbers van zakendistrict Canary Wharf. De sfeer in de Pilot Inn is een mix van huiselijk en Engelse pub, en omdat de pub voor middernacht sluit hoef je niet bang te zijn dat je ‘s nachts uit je slaap wordt gehouden door kroeglawaai.
  • Miller’s Residence in Notting Hill, ooit de meest romantische Bed & Breakfast in Londen, bestaat helaas niet meer; er bestaan nog een aantal oude websites van en links via boekingssites en Google, maar de B&B sloot na het overlijden van de eigenaar in 2013 zijn deuren.
 • Luxehotels (4/5-sterren-hotels)? Hier kom ik in een toekomstige website-update op terug.
 • Airbnb? Ook hier kom ik in een toekomstige website-update op terug.

*Het woord schoon wordt hier gebruikt in de betekenis van proper en hygiënisch, niet in de betekenis van mooi.

N.B.: Websites kunnen zijn gewijzigd sinds de links ernaar op deze site werden geplaatst. Mocht je dode links of andere problemen op deze site tegenkomen, neem dan contact op via email. London for Cloggies aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade ondervonden als gevolg van links, verwijzingen of andere informatie op deze site.